A rendszer bővebben:

A napkollektorom vákuumcsöves, drain-back (leeresztős) rendszerű. A vákuumcsövek egy 37°-os dőlésű tetőn vannak, amely a déli iránytól 20°-kal nyugatra van tájolva. A kollektor 4 x 12 csöves modulból áll. Ez 48 csövet jelentene, de a pontosabb mérés miatt a kifolyás irányába eső utolsó cső helyére került a hőérzékelő. (A hőérzékelőnek eredetileg kialakított csőcsonk a másik oldalra esik.) A rendszer saját tervezésű , és a kivitelezést is magam csináltam (csinálom). A megvalósítás előtt egy évvel az interneten kezdtem tájékozódni, nagyon sokat segített a Naplopó, a Kardos labor, a Permanent Kft honlapja. A kivitelezésbe egy saját kezű fürdőszobafelújítás és tetőcsere után már habozás nélkül bele mertem vágni.

A család melegvízfogyasztásához (3 fő) a méretezőprogramok szerint elég lett volna egy 30 csöves rendszer. Arra gondolva, hogy inkább legyen több melegvíz nyáron, mint kevés, valamint hogy télen is legyen észrevehető termelés, döntöttem a több cső mellett. A több cső indokolta a 300 literes tárolót. A szolár bojler felmelegített vize egy 120 literes villanybojlerbe megy, amely egyelőre a napkollektortól függetlenül működik. Ha meleg vizet kap, nem melegíti tovább. Szerencsés eset, hogy a két bojler között csak 6 m a távolság, 5 cm falvastagságú üveggyapot csőhéjjal elég jól lehetett szigetelni. A szigetelésre szükség is van, mert sokszor csak néhány liternyit mozdul a víz a csőben, ha nem volna szigetelve, a két bojler között nagyon nagy lenne a veszteség.

Ha ma tervezném a rendszert, lehet, hogy olyan bojlert választanék, amelynek a felső részét elektromosan is lehetne fűteni (a felső hőcserélő mellett). A felső hőcserélő a későbbiekben a bojler mellett lévő vegyes tüzelésű kazánról lesz fűtve. A felső hőcserélőn keresztül a nyári felesleges meleg is elvezethető.

A vezérlést PLC végzi, mert a PLC programja később tetszés szerint továbbfejleszthető. A Jazz JZ10-11-T17 típusú PLC segítségével (egy TC35i GSM interfésszel kiegészítve) a napkollektoros rendszer mobiltelefonon keresztül, SMS-ek segítségével menedzselhető. Pillanatnyilag túlmelegedés esetén üzenetet küld, valamint lekérdezhetők a pillanatnyi adatok. A későbbiekben a rendszer a ház további távvezérlési funkcióira is felhasználható. A PLC 24V egyenfeszültségről működik, az áramszünet alatti működtetése akkumulátorokról kényelmesen biztosítható.

A keringetés a PLC-hez kapcsolódóan lett 24V-os, ugyanazokról az akkumulátorokról szünetmentesíthető. Nem mellesleg a napkollektorhoz szükséges kis folyadékáramot is jól be lehet állítani a Laing szivattyúval. Alapkivitelben potenciométerrel állítható, de átalakítható arra, hogy a PLC elektronikusan szabályozza a fordulatszámát.

A rendszer csövezése 18 mm-es rézcsövekkel történt, a csatlakozások túlnyomó része roppantógyűrűs. A rendszer tervezése során törekedtem a lehető legkisebb térfogatra (18-as cső, kicsi drain-back tartály), valamint a hőszigetelésre. A rézcsövek 3 cm falvastagságú üveggyapot csőhéjjal vannak szigetelve. A drain-back tartály is üveggyapot paplannal hőszigetelt. A kollektor és a bojler között oda-vissza összesen kb. 22 m cső van.

A drain-back tartály egyelőre vasból van, de az eredetileg tervezett réz tartályról még nem mondtam le. A rézcsövekből kioldódó ionok korrodálják a vasat (remélhetőleg a bojler hőcserélője valamilyen bevonattal védve van ettől...). A drain-back tartály kb. 50 cm-rel a vákuumcsövek gyűjtőcsöve alatt van. Így a szivattyúnak mindössze ezt a magasságot kell emelnie, valamint kicsi lehet a tartály (kevés folyadék van felette). A rendszer desztillált vízzel van feltöltve, a folyadék térfogata kb. 20 liter.

Szakszerű rézcsőszerelés

Vissza